Ruplan historia

Venäjän rupla on Venäjän virallinen valuutta. Se on ollut käytössä jo vuodesta 1710 lähtien, ja se on tänä päivänä yksi maailman suosituimmista valuutoista. Rupla on jaettu 100 kopeekkaan.

Ruplan historia on pitkä ja monimutkainen. Alun perin se oli peräisin Novgorodin tasavallasta, ja se oli ensimmäinen valuutta, joka käytettiin Venäjällä. Ruplan nimi tulee venäläisestä sanasta rubl, joka tarkoittaa raaputtaa. Tämä viittaa siihen, että alkuperäiset ruplat olivat valmistettu hopeasta ja ne oli merkitty raaputuksin.

Vuonna 1710 Venäjän keisarikunta aloitti ruplan virallisen käytön ja korvasi aikaisemmin käytössä olleet kultarublat hopearubloilla. Hopearublat olivat yleisesti käytössä aina vuoteen 1998 asti, jolloin ne korvattiin nykyisellä hopeoitulla kuparikolikolla.

Venäjän rupla on vuosien saatossa vaihdellut arvoaan useaan otteeseen. 1800-luvun alussa se oli yksi maailman vahvimmista valuutoista, mutta sodat ja taloudelliset ongelmat johtivat sen arvon laskuun 1900-luvun alussa. Viime vuosikymmeninä ruplan arvo on ollut suhteellisen vakaata, ja se on ollut vahvassa nousussa viime vuosina.

Nykyisin Venäjän rupla on vakaa ja vahva valuutta, ja se on yksi maailman suosituimmista valuutoista. Se on käytössä yli 144 miljoonassa venäläisessä, ja se on myös suosittu valuutta muissa Venäjän naapurimaissa.